I sidste uge skete der det, der aldrig må ske til en præsentation, og som alle, der laver oplæg eller præsentationer, frygter mere end noget andet!

Jeg skulle holde en 3 timers præsentation for 70 mennesker for Akademikernes A-kasse om præsentationsteknik. Foredraget var oprindeligt kalkuleret til 30 mennesker, men da efterspørgslen var så stor, var jeg blevet rykket til et større lokale, hvor der var plads til 70 mennesker, og der var stadigvæk en del på venteliste. Så jeg havde det rigtig godt, da jeg kom frem en time før foredraget.

Backup præsentation. iphone backup

Et billede af min skærm…før jeg blev rigtig nervøs!

Arrangøren og jeg kommer rigtig godt ud af det med hinanden, så vi havde aftalt at tage en kop kaffe sammen, før jeg skulle holde mit foredrag. Under kaffen ville jeg lige vise arrangøren en sprit ny trailer til mit nyeste projekter (kommer snart). Jeg åbner skærmen på min Mac. Den kommer til live, som den plejer. Den står og tænker lidt, og så med et fryser Mac’en. Skærmen bliver sort fyldt med hvide tal og et par linjer, hvor der står “ERROR”. Jeg holder masken og siger: “Nå, for dælen. Min Mac er lige gået kold. Den skal lige genstartes”. På det tidspunkt er jeg ikke nervøs.

Jeg genstarter computeren, og der bliver jeg nervøs! For efter et par sekunder mødes jeg af en grå skærm, hvor en mappe med et spørgsmålstegn står og blinker. Det har jeg aldrig set før!! Jeg holder masken og forsøger at genstarte igen i håbet om, at det vil hjælpe, men jeg mødes af den blinkene mappe en gang til. Nu er jeg rigtig nervøs!

Arrangøren fornemmer, at der er noget galt med min Mac, og spørger om han skal tilkalde en IT mand. Jeg takker nej, for jeg vil helst ikke på nuværende tidspunkt sende alt for mange signaler om, at noget er rusk rivende galt. Imens arrangøren henter noget på sin kontorplads, googler jeg på livet løs på min telefon, for at løse problemet.

Præsentationsteknik. iphone.

Det her skærmbillede vil du helst ikke se lige før en præsentation.

Jeg finder frem til, at Mac’en ikke kan finde harddisken, men det kan løses ved at genstarte Mac’en ved at holde option knappen nede ved genstart.

Men jeg bliver hurtig klogere, for efter at genstarte Mac’en med option knappen, kan jeg se, at den ikke kan finde harddisken. Hvilket betyder to ting i følge google: Enten er harddisken eller harddiskkablet gået i stykker. Konklusionen er: jeg kommer ikke til at bruge min computer til foredraget!

What to do?

På dette tidspunkt ville de fleste nok falde døde om af nervøsitet. Jeg havde det ikke super, men jeg var ikke slået helt ud, for heldigvis havde jeg en backup plan. Jeg holder utrolig mange foredrag, så jeg har kalkuleret med, at på et eller andet tidspunkt vil noget gå galt! Derfor har jeg taget mine forholdsregler.

præsentation, iphone, vga

Min iPhone 6 samt en Lightning til VGA adapter blev min redning!

I dette konkrete tilfælde var det min iPhone, der reddede mig. I tidernes morgen købte jeg et omformer stik til min iPhone så den kan tilsluttes projektere. Mine slides er lavet i Keynote og de bliver automatisk gemt i iCloud. Hvilket er fantastisk, da Keynote kan afvikles fra min iPhone. Derudover har jeg gemt alle de videoeksempler jeg bruger til mine foredrag på min iPhone (omkring 100 styk).

Min iPhone afvikler ikke slides og videoer så effektivt og pænt som min Mac, men i dette konkrete tilfælde betyder det ingen ting! For selvom det ikke er pænt, kan jeg stadigvæk vise mine slides og videoeksempler. Havde jeg ikke denne mulighed, ville jeg ikke kunne gennemføre mit 3 timers foredrag.

Mine gode backup råd

Sandheden er, at jeg kører med livrem og seler. Jeg medbringer altid backup af mine foredrag på så mange forskellige medier som overhovedet muligt. På den måde er jeg mindre nervøs, og jeg er altid forberedt på de tekniske udfordringer, der nu engang opstår.

Så her kommer en liste med mine råd (mit backup set-up):

  • Gem alt hvad du har (slides og videoer) i skyen.
  • Gem også alt dit materiale på en memorystick.
  • Har du en smartphone, gem også gerne på den.
  • Gem dine slides som PDF. Alle fancy pantsy funktioner forsvinder, men til gengæld kan du afvikle dine slides på alle maskiner (dog ikke videoer, hvis de er indlejret i dine slides).
  • Selvom dine videoer er indlejret i dine slides, er det altid en god idé at have videoerne liggende i en separat mappe, klar til afvikling under din præsentation. Jeg har tit set foredragsholdere bøvle med videoer indlejret i Powerpoint.
  • Medbring altid ekstra kabler og div. omformere. Selvom det ofte er arrangørens job at have styr på disse ting, er det sjældent, at virkeligheden forholder sig sådan.

God fornøjelse med din næste præsentation, og husk nu at lave backup af dit materiale.

Hav en rigtig god dag

Kristian Koch

Ps. Det viste sig, at det var mit harddisk kabel, som var gået i stykker. Hvordan det kan ske aner jeg ikke. Men om alle omstændigheder har jeg fået min Mac tilbage. Dette indlæg er skrevet på den.

Pss. Har du en historie fra det virkelige liv, hvor noget gik galt, må du mere end gerne dele den med mig her på bloggen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd om præsentationsteiknik, nervøsitet og hvordan du sælger dig bedst dig selv.