Det er uden tvivl en fordel, hvis ens præsentation ligger på rygraden, og man derfor ikke behøver at benytte sig af noter. Men i en travl hverdag er det ikke altid muligt, og i nogle tilfælde er det godt at have noter lige ved hånden, hvis ens festtale eller præsentation ikke går som forventet. Så bruger man noter til sine præsentationer eller festtale, kommer her et par gode råd.

Oplæsning duer ikke

Man gør sig selv en bjørnetjeneste, hvis man skriver hele sin præsentation eller festtale ned. Man bruger selvfølgelig de helt rigtige sætninger og ord. Ens præsentation/festtale bliver selvfølgelig også ordret, og man glemmer ikke, hvad man skal sige. Til gengæld er der en kæmpe risiko for, at folk hurtig stopper med at lytte efter. Jeg tror, vi hurtig kan blive enig om, at hvis folk alligevel ikke lytter efter, er det ret ligegyldigt om ens sætninger og ord er korrekte. Grunden til at folk hurtigt stopper med at lytte, hvis man læser op skyldes, at man glemmer at skabe kontakt til lytterne, man taler alt for hurtigt og monotont, og så glemmer man at holde pauser. Er det et generelt problem man har, så ville Kristian Kochs Professionel Præsentationsteknik E-kurser være et rigtig godt sted at starte.

Stikord og billeder

Frem for at skrive det hele ned, skal man hellere benytte sig af stikord, som man har skrevet ned på små kort, der kan holdes diskret i hånden. Gør man det kommer man helt automatisk til at lave værdifulde pauser, som gør ens talestrøm mere naturlig og rolig(selvom det nødvendigvis ikke føles sådan pga. ens nervøsitet). Sandsynligheden for at ens præsentation eller festtale bliver mere troværdig er desuden meget større. Skal man optimere sine stikord endnu mere, skal man i stedet for ord bruge billeder eller tegninger, der repræsenterer stikordene eller generelt det man skal tale om. Grunden til at billeder eller tegninger er endnu bedre end stikord er, at vores hjerne opfanger billeder meget hurtigere end ord, og så siger et billede jo som sagt mere end tusind ord.

Husk at brug tykt pap frem for normalt papir til stikord/billeder/tegninger.
Så undgår man, at de ryster, hvis man eventuelt skulle blive nervøs.

PowerPoint er ikke et notesystem

Og så til sidst en kæmpe fejl rigtig mange begår. De fleste bruger PowerPoint til at huske, hvad de skal sige. Dette er den helt rigtige fremgangsmåde, hvis man ønsker, at ens lyttere ikke hører, hvad man har at sige. Vil du have det optimale ud af din præsentation, skal du i stedet tænke over, hvad du vil formidle til lytterne med dine PowerPoint slides. Hvilket vi selvfølgelig gerne hjælper dig med.

Opsummering

  • Oplæsning duer ikke. Du må ikke skrive din præsentation eller festtale ordret ned.
  • Brug stikord/billeder/tegninger på små stykker stift pap.
  • Brug ikke PowerPoint som dit eget notesystem. Tænk hellere over hvad du gerne vil formidle til dine lyttere.