Frygter du også fejl?

Hvis du enten har været til et af mine foredrag/kurser eller set mit E-kursus, så ved du, jeg beskriver fejl som en gave. Her kommer 2 gode råd, der vil hjælpe på din frygt.

Men først en meget kort historie

Jeg var i Aalborg for at holde foredrag via Akademikernes for mere end 100 universitetsstuderende, der skulle have hjælp til deres præsentationer og eksamener.

Gode råd til præsentationen. PræsentationsteknikStemningen var god og alt kørte som det skulle…indtil brandalarmen pludselig gik i gang.

Stemningen gik fra varm til kold, da vi på få øjeblikke stod over 100 mennesker udenfor universitetet ved en blæsende Aalborgensisk Havn.

Hvad gør man så? Man løser udfordringen med overskud.

Jeg piftede, så højt jeg havde lært, og spurgte, om vi ikke bare skulle fortsætte foredraget udenfor? Jeg blev mødt med et rungende ja!

Foredraget fortsatte, med Aalborg Havn i baggrunden og med over 100 utrolig glade mennesker. Som du kan se, så synes jeg også selv, det var sjovt.

Og hvad kan du så lære af det? 

Man kan godt diskutere om en brandalarm er en fejl. Men i dette tilfælde repræsenterer brandalarmen det, de fleste af mine klienter frygter –  en uventet eller uforudsigelig handling, der forstyrre et foredrag, som i sidste ende kan tolkes som en fejl.

Råd nr. 1

fejl ved præsentation

Løser vi problemer eller udfordringer med nervøsitet og negativitet, vil fejlen opleves som noget negativt. Hvilket i sidste ende vil sætte dig i et dårligt lys.

Løser vi fejlen positivt  med et smil, sker der noget magisk. Lytterne vil opfatte os som personer med ekstra overskud, og de vil se os i et positivt lys.

Problemet med en fejl, er ikke fejlen i sig selv. Det er måden vi løser fejlen på, der er problemet.

Det er derfor fejl er en gave. Når man løser den positivt, vinder du mere ved at lave fejlen, end hvis du ikke lavede den.

Den tese fik jeg endnu engang bekræftet i Aalborg. Ikke kun ud fra stemningen på dagen, men også udfra den efterfølgende feedback.

Råd nr. 2

oplæg fejl

Ligegyldigt hvor godt du forbereder dig, så vil fejl og uventede hændelser opstå – om du vil det eller ej. Du kender Murphys lov.

Set ud fra et pragmatisk perspektiv, skal du i stedet for at kæmpe alt for meget i mod det uundgåelige, forberede dig på, hvad du vil gøre, når det sker.

Det kan for nogle virke ´counter intuitive`, men det hjælper  på nervøsiteten.

Opsummering

Du skal se fejl som en fantastisk mulighed for at vinde dine lyttere – altså en gave.

Det kan du lige så godt, for de opstår, om du vil det eller ej. Ligegyldig hvor meget du forbereder dig, så forekommer de. Uden at man skal fraskrive sig ansvaret, så opstår fejl ikke altid på grund af en selv.

Bygget på mine egne erfaringer, og feedback fra mine klienter, så kan jeg kun sige, at den dag du accepterer det, vil din bekymring og nervøsitet for fejl falde drastisk.

Frygt for fejl

Indtil næste gang husk nu at øv din præsentationer, og hvis du har brug for hjælp, kan du fange mig 61338833.

Kristian Koch

Kristian Koch Facebook

Søger du hjælp til din tale eller præsentation?

Hvis du søger hjælp til din kommende præsentation, oplæg eller keynote speak, så hjælper jeg dig meget gerne.

Udfyld formularen, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.