Når det der IKKE må ske sker!

For nylig skete der det, der aldrig må ske til en præsentation, og som alle, der laver oplæg eller præsentationer, frygter mere end noget andet!

Jeg skulle holde en 3 timers præsentation for 70 mennesker for Akademikernes A-kasse om præsentationsteknik. Foredraget var oprindeligt kalkuleret til 30 mennesker, men da efterspørgslen var så stor, var jeg blevet rykket til et større lokale, hvor der var plads til 70 mennesker, og der var stadigvæk en del på venteliste. Så jeg havde det rigtig godt, da jeg kom frem en time før foredraget.

Arrangøren og jeg kommer rigtig godt ud af det med hinanden, så vi havde aftalt at tage en kop kaffe sammen, før jeg skulle holde mit foredrag. Under kaffen ville jeg lige vise arrangøren en sprit ny trailer til mit nyeste projekt (kommer snart). Jeg åbner skærmen på min Mac. Den kommer til live, som den plejer. Den står og tænker lidt, og så med et fryser Mac’en. Skærmen bliver sort fyldt med hvide tal og et par linjer, hvor der står “ERROR”. Jeg holder masken og siger: “Nå, for dælen. Min Mac er lige gået kold. Den skal lige genstartes”. På det tidspunkt er jeg ikke nervøs.

Jeg genstarter computeren, og der bliver jeg nervøs! For efter et par sekunder mødes jeg af en grå skærm, hvor en mappe med et spørgsmålstegn står og blinker. Det har jeg aldrig set før!! Nu er jeg rigtig nervøs!

Jeg finder frem til, at Mac’en ikke kan finde harddisken, men det kan løses ved at genstarte Mac’en ved at holde option knappen nede ved genstart.

Men jeg bliver hurtig klogere, for efter at genstarte Mac’en med option knappen, kan jeg se, at den ikke kan finde harddisken. Hvilket betyder to ting i følge google: Enten er harddisken eller harddiskkablet gået i stykker. Konklusionen er: jeg kommer ikke til at bruge min computer til foredraget!

What to do?

På dette tidspunkt ville de fleste nok falde døde om af nervøsitet. Jeg havde det ikke super, men jeg var ikke slået helt ud, for heldigvis havde jeg en backup plan. Jeg holder utrolig mange foredrag, så jeg har kalkuleret med, at på et eller andet tidspunkt vil noget gå galt! Derfor har jeg taget mine forholdsregler.

I dette konkrete tilfælde var det min iPhone, der reddede mig. I tidernes morgen købte jeg et omformer stik til min iPhone så den kan tilsluttes projektorer. Mine slides er lavet i Keynote og de bliver automatisk gemt i iCloud. Hvilket er fantastisk, da Keynote kan afvikles fra min iPhone. Derudover har jeg gemt alle de videoeksempler jeg bruger til mine foredrag på min iPhone (omkring 100 styk).

Mine gode backup råd

Jeg medbringer altid backup af mine foredrag på så mange forskellige medier som overhovedet muligt. På den måde er jeg mindre nervøs, og jeg er altid forberedt på de tekniske udfordringer, der ALTID opstår. Så her kommer en liste med mine råd (mit backup set-up):

  • Gem alt hvad du har (slides og videoer) i skyen.

  • Gem også alt dit materiale på en memorystick.

  • Har du en smartphone, gem også gerne på den.

  • Kopier videoerne i dine slides i en separat mappe.

  • Medbring altid ekstra kabler og div. omformere.

Flere råd?

Bokser du med nervøsitet? Hvis ja, kan jeg anbefale, at du læser mit blogindlæg, der handler om frygten for fejl.

Indtil næste gang må du lave nogle skønne præsentationer! Hvis de skal være perfekte, hjælper jeg gerne. Du kan fange mig på tlf.: 61338833.

Kristian Koch

Kristian Koch Facebook

Ønsker du mere information?

Du er altid mere end velkommen til at ringe på tlf.: +45 61338833. Du kan også udfylde formularen.

Du hører fra mig inden 24 timer.